Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Συνοπτική έκθεση της ετήσιας δραστηριότητας έτους 2010

  1. Πραγματοποίηση του Β΄ Παγκόσμιου Συνεδρίου των Αμφικτυόνων της Ελλάδος και του Εξωτερικού και τη συμμετοχή φορέων και πολλών εισηγητών στις
  2. Προκήρυξη παγκόσμιου ποιητικού διαγωνισμού με θέμα «Αμφικτυονίες – Ολυμπιακοί ιδέα Δύο πανάρχαιοι διαχρονικοί θεσμοί»
  3. Διοργάνωση φεστιβάλ ποίησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε συνεργασία με τη Μουσική Εταιρεία Β. Ελλάδος όπως κάθε χρόνο.
  4. Αγορά και αποστολή βιβλίων και ειδών γραφικής ύλης και λοιπών υλικών σε συλλόγους της Ελλάδος και του Εξωτερικού (Αργεντινή, Ρουμανία, Αλβανία κ.α.)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2011

  1. Γ΄ τόμος Λεξικού της Ελληνικής Διανόησης
  2. Έκδοση Περιοδικού
  3. Β΄ Παγκόσμιο συνέδριο των Αμφικτυόνων στη Θήβα – Λειβαδιά – Ορχομενό σε συνεργασία με το εκεί παράρτημα και τη συμμετοχή φορέων - Περιφέρεια – Δήμους και πολλών εισηγητών το φθινόπωρο του 2011.

Απολογισμός δραστηριοτήτων του Δ.Σ. της Αμφικτυονίας Κατά την περίοδο 2009 – 2010



Απολογισμός δραστηριοτήτων του Δ.Σ. της Αμφικτυονίας
Κατά την περίοδο 2009 – 2010

  1. Ορισμός εκπροσώπων σε 50 πόλεις της Ελλάδος και στο εξωτερικό.
  2. Βραβεύσεις προσωπικοτήτων και φορέων για την προσφορά τους στα γράμματα και τον πολιτισμό.
  3. Προσφορά λογοτεχνικών βιβλίων μελών της Αμφικτυονίας Ελληνισμού και αποστολή στον απόδημο Ελληνισμό.
  4. Συγκέντρωση 50 έργων ζωγραφικής μεγάλων ζωγράφων και μελών του σωματείου και δωρεά αυτών στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο.
    Bιβλιοπαρουσιάσεις μελών του Σωματείου κ.α.
  5. Πραγματοποίηση του Α΄ παγκόσμιου Συνεδρίου των Αμφικτυόνων στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Αμφικτυονίες – Ολυμπιακή ιδέα δύο πανάρχαιοι διαχρονικοί θεσμοί».
  6. Ανακοίνωση αποτελεσμάτων και βραβεύσεις του Παγκόσμιου ποιητικού διαγωνισμού με το ίδιο θέμα του Συνεδρίου.
  7. Παραστάσεις της θεατρικής ομάδας «Σκηνοφρενείς» της Αμφικτυονίας (τμήμα θεάτρου) αποφοίτων της Σχολής Καλών τεχνών του Α.Π.Θ. στην πόλη της Θεσσαλονίκης και αλλού.
  8. Μουσικοφιλολογικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την ΕΛΒΕ και τη συμμετοχή του Μαέστρου Καμπάνη Σαμαρά και Χορωδία.
  9. Καθιέρωση του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου κάθε μήνα.
  10. Προγραμματισμός ημερίδας για το ρόλο της Ελληνίδας Μάνας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και οι προοπτικές – (με την ευκαιρία της ίδρυσης του νέου τμήματος.
  11. Σύσταση νέων επιτροπών (επιτροπή διεθνών και δημοσίων σχέσεων – καλλιτεχνική επιτροπή και επιτροπή αξιολόγησης και βραβεύσεων.
  12. Έκδοση βιβλίου με τα ποιήματα των συμμετεχόντων στον Α΄ Παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό με θέμα «Ειρήνη Πανανθρώπινο Αγαθό». Αποστολή στις βιβλιοθήκες της Ελλάδος και του Εξωτερικού.
  13. Εκδήλωση, για την 25η Μαρτίου και για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως στο πλαίσιο του πνευματικού Μαΐου.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος

Η Γεν. Γραμματέας




Δημήτρης Μπουκόνης

Βασιλική Αϊναλή


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η «Αμφικτυονία Ελληνισμού» προκηρύσσει παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό με θέμα «Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο» (Επιτεύγματα των Ελλήνων – Μήνυμα Πολιτισμού και συνύπαρξης), στον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν ποιητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Κάθε ποίημα μπορεί να είναι γραμμένο σε παραδοσιακό ή ελεύθερο στίχο και δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους τριάντα στίχους.
Το έργο θα υποβληθεί σε 5 αντίγραφα (με ψευδώνυμο και τα πλήρη στοιχεία με δ/νση και τηλέφωνο σε μικρότερο σφραγισμένο φάκελο) στην «Αμφικτυονία Ελληνισμού» Κορυτσάς 32 Τ.Κ. 54638 Θεσσαλονίκη (τηλ. 2310 215659 και 6977321330) μέχρι 15 Απριλίου 2011
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν λίγο πριν από το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Αμφικτυόνων, που θα διεξαχθεί μέσα στο 2011, οι δε βραβεύσεις θα γίνουν κατά τη διάρκεια πραγματοποίησής του.
Για περισσότερες πληροφορίες στα παραπάνω τηλέφωνα.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ



ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
Η Αμφικτυονία Ελληνισμού είναι ένας πολιτιστικός φορέας που επεκτείνεται διεθνώς με έδρα τη Θεσσαλονίκη και πνευματικό κέντρο τους Δελφούς, με τμήματα Απόδημου Ελληνισμού, Λογοτεχνίας, Εκδόσεων, Λαογραφίας, Θεάτρου και Στήριξης και Δράσης της Ελληνίδας Μάνας και με πενήντα παραρτήματα σε πόλεις της Ελλάδος και του Εξωτερικού.
Βασικός της σκοπός είναι:
  • Η Δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων της μητροπολιτικής Ελλάδος και των ανά τον κόσμο Ελλήνων.
  • Η προστασία και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των διαχρονικών αξιών του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας
  • Η Διεθνοποίηση της Ελληνικής γλώσσας
  • Η διατήρηση και εμπέδωση της ειρήνης στον κόσμο, την αλληλογνωριμία και αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών.
  • Η αντίθεση σε κέντρα και μεθοδεύσεις που αποβλέπουν στη φίμωση των πολιτών να συμμετέχουν σε μία δίκαιη κατανομή των αγαθών ώστε ο πλούτος να μη συσωρεύεται σε μία οικονομική ολιγαρχία και να απολαμβάνουν όλες της παροχές ενός κοινωνικού φιλολαϊκού συστήματος.
Η Αμφικτυονία Ελληνισμού δραστηριοποιείται για την ίδρυση κέντρων εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό και πραγματοποιεί συνέδρια, επισκέψεις σε ξένες χώρες και πολιτιστικές ανταλλαγές.
Επιθυμώντας να προβάλλουμε την πνευματική δημιουργία των μελών μας, και όχι μόνο, εξέδωσε τον πρώτο και το δεύτερο τόμο «Λεξικό της Ελληνικής Διανόησης» τα οποία κυκλοφόρησαν ευρέως και είχαν θετική ανταπόκριση από φορείς και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών και παρουσιάστηκαν σε πανηγυρικές εκδηλώσεις στο Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του «Πνευματικού Μαΐου, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας – Θράκης, και σε άλλες πόλεις.
Στα Λεξικά καταχωρήθηκαν και εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής διανόησης όπως ο Εμμ. Κριαράς, Νικόλαος Μουτσόπουλος, Τάκης Βαρβιτσιώτης, Βασίλης Βιτσαξής, Ιωάννης Καζάζης, Σωκράτης Δεληβογιατζής, Ιωάννης Πανούσης, Αντ. Μπουσμπούκης, Γιολάντα Πατεράκη, Ρόης Παπαγγέλου, Αθαν. Καραθανάσης Αλέκος Δαφνομήλης κ.α. και προωθήθηκαν σε φορείς, βιβλιοθήκες και ιδρύματα της Ελλάδος και του Εξωτερικού.
Φιλοξενήθηκαν κατά το πρόσφατο παρελθόν τρεις φορές σπουδαστές Πανεπιστημίων της Βαλκανικής στη χώρα μας, στο Δήμο Παλλήνης Χαλκιδικής, στην Κάλυμνο, στη Μελίκη Βεροίας και αλλού για γνωριμία με την Ελληνορθόδοξη παράδοση και τον Ελληνικό Πολιτισμό.
Κατά τη διάρκεια παραμονής έγιναν μαθήματα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας, διαλέξεις για επιφανείς άνδρες, Αριστοτέλη, Μέγα Αλέξανδρο, Πλάτωνα και άλλους, ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσικο-φιλολογικές εκδηλώσεις.
Αντιπροσωπεία μελών του Δ.Σ. του σωματείου μας, επισκέφθηκε Συλλόγους στο Εσεντούκι στον Καύκασο της Ρωσίας (παλαιά Σταυρούπολη) όπου έγινε παράδοση παραδοσιακών στολών, μουσικών οργάνων, λογοτεχνικών βιβλίων, ειδών γραφικής ύλης κ.α.
Έχουμε καθιερώσει την απονομή βραβείων Γραμμάτων και Εποποιίας σε φορείς και πρόσωπα που προβάλλουν ιδιαίτερα τον ελληνικό μας πολιτισμό.
Καθιερώσαμε επίσης το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί κάθε μήνα. Πρώτος κύκλος «Διαλογισμός και πολιτισμός» με διδάσκοντες καθηγητές πανεπιστημίων και διακεκριμένους πνευματικούς ανθρώπους, στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης.
Το τμήμα Θεάτρου της Αμφικτυονίας που αποτελείται από αποφοίτους της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, προγραμματίζει παραστάσεις σε πόλεις της Πατρίδας μας, με τη βοήθεια των εκπροσώπων μας, που μπορούν με πολιτιστικούς φορείς, Δήμους και Περιφέρειες να ενταχθούν σε τοπικούς πολιτιστικούς θεσμούς.
Το σωματείο μας προκηρύσσει παγκόσμιους ποιητικούς διαγωνισμούς στους οποίους συμμετέχουν ποιητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό με την καθιέρωση βραβείων και προβαίνει στην έκδοση ανθολογίας των συμμετεχόντων.
Πραγματοποιεί διαλέξεις, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις εθνικού περιεχομένου με διακεκριμένους επιστήμονες ιστορικούς αναλυτές κ.λ.π. καθώς και μουσικοφιλολογικές συναυλίες.
Και τέλος επιμελείται, εκδίδει και παρουσιάζει ποιητικές συλλογές, λογοτεχνικά βιβλία και άλλες εργασίες των μελών της.
Το Διοικητικό Συμβούλιο για την πληρέστερη επίτευξη των σκοπών του έχει συστήσει διάφορες επιτροπές, όπως την Επιτροπή Διεθνών και Δημοσίων σχέσεων την Ειδική Επιτροπή Βραβεύσεων την Καλλιτεχνική Επιτροπή κ.α.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΚΟΝΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΪΝΑΛΗ




ΔΡΑΣΕΙΣ
Α. Πραγματοποιήσαμε το Α΄ Παγκόσμιο Συνέδριο των Αμφικτυόνων, στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο Porto Pallas, στις 4/12/2009 με θέμα: " Ολυμπιακοί Αγώνες και Αμφικτυονίες. Δυο πανάρχαιοι διαχρονικοί θεσμοί". Εισηγητές και ομιλητές του συνεδρίου ήταν καθηγητές των πανεπιστημίων Αριστοτέλειο και Δυτικής Μακεδονίας καθώς και άλλοι διακεκριμένοι πνευματικοί άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας. Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Νομαρχίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Β. Στις 23/1/2011, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο ξενοδοχείο Porto Pallas, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: "Ο ρόλος της Ελληνίδας Μάνας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και οι προοπτικές" με εισηγητές - ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες, παιδαγωγούς, ψυχολόγους κ.α.